Lucruri inedite despre transportul de marfa

In urmatoarele cateva randuri iti voi spune cateva lucruri pe care stiu sigur ca nu le stiai despre transportul intern si international de marfa. Data viitoare  cand vei iesi la cumparaturi vei aprecia acest serviciu vechi de sute de ani. Sigur, la inceput se transporta marfa cu ajutorul caravanelor, insa acum avem la dispozitie autotrenuri si tiruri de mare tonaj care ne aduc la supermarket toate produsele pe care le dorim atat de mult.81

Primul mijloc de transport prin care marfuri din tari straine ajungeau in tari din Europa a fost de fapt cel naval. Barcile aduceau cu sine matasea din China si condimente din India, si multe alte marfuri exotice pentru tarile europene.

Cel mai vast sistem de cai rutiere, care unesc parctic fiecare colt al tarii se afla pe teritoriul Statelor Unite al Americii. Aceasta tara are nu mai putin de 6.348.000 kilometri de strazi, care fac posibil transporturilor de marfa peste tot, inclusiv in zone vitrege ca Alaska. Statele Unite sunt urmate  de India cu 3.320.000 kilometri de strazi, apoi de Brazilia, China si Japonia. Este inutil sa spun unde ne aflam noi in acest top, insa sa fim recunsocatori ca avem totusi acces la marfuri din Occident si Orient.

In Romania, in 2012, s-a transportat un volum de marfa egal cu 28763,0 mii tone, cea mai mare poandere avand-o combustibilii fosili,  carbune, gaze, titei.

Acestea sunt doar cateva informatii inedite, care va fac sa priviti transporturile din alta perspectiva, cea a utilitatii si necesitatii absolute pe care acestea le satisfac.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s